Het is feest bij Studio Beeckestijn, want ze hebben de 50ste podcastaflevering bereikt! Om dit te vieren, hebben Hans en Bart Molenaar een speciale editie voorbereid met oprichter Hans Molenaar als eregast. Luister naar het verhaal achter Beeckestijn, hun onderwijsaanpak en inzichten over de uitdagingen van de opleidingsmarkt. Ontdek hoe zij zelf relevant blijven en leer van hun ervaringen.
Navigeren door voortdurende veranderingen
In een tijd waarin klantgedrag, businessmodellen en technologische toepassingen voortdurend evolueren, deelt Hans zijn visie op een leven lang leren en de uitdagingen in het hoger onderwijs. Hij legt de nadruk op het feit dat organisaties en professionals die zich effectief kunnen aanpassen aan deze constante veranderingen, het grootste succes zullen behalen.
Zorgen over de aansluitingen tussen hoger onderwijs en bedrijfsleven
Hans deelt zijn bezorgdheid over een zorgwekkende trend in het hoger onderwijs: de groeiende kloof tussen het curriculum op scholen en de werkelijke behoeften van bedrijven. Hij pleit voor een meer praktijkgerichte benadering in het hoger beroepsonderwijs, waarbij docenten uit de praktijk een cruciale rol spelen. In de podcast geeft Bart een concreet voorbeeld van een situatie waarin Hbo-instellingen moeite hebben om gelijke tred te houden met de snelle ontwikkelingen.
De noodzaak van voortdurende bijscholing en ontwikkeling
Velen geloven dat ze geen aanvullende opleiding nodig hebben omdat ze zich al verdiepen in vakliteratuur, blogs lezen en met vakgenoten communiceren. Maar als je daadwerkelijk de leiding wilt nemen over mensen en bureaus, als je relevant wilt blijven in je functie of vakgebied, dan is er meer vereist dan alleen het doornemen van een aantal blogs. Want hoewel lezen belangrijk is, beklijft er weinig als je niet actief aan de slag gaat met nieuwe kennis en vaardigheden. Hans en Bart werpen een blik op de gevolgen van stilstand in ontwikkeling en delen inzichten over permanente educatie.
Onbewuste onbekwaamheid: Een realiteit in veel organisaties
In tal van organisaties heerst onbewuste onbekwaamheid. Hoewel velen denken volledig op de hoogte te zijn, blijkt de praktijk vaak anders. Bart werpt licht op een veelvoorkomend voorbeeld dat hij regelmatig tegenkomt bij zowel deelnemers als organisaties.
Capability scan
Beeckestijn heeft sinds kort een capability scan ontwikkelt. Dit is een self assesment waarbij men zichzelf moet scoren op bepaalde skills en competenties. De scan is inmiddels al door acht partijen afgenomen en de uitkomsten zijn bijzonder, ze zijn bijna allemaal hetzelfde. Wat is hier aan de hand? Bart vertelt het je in deze aflevering.
Inzicht in voortdurende ontwikkeling
Hoewel Hans en Bart in deze aflevering delen hoe professionals en organisaties hun relevantie behouden, nemen ze ook een kijkje in hun eigen aanpak. Voor Hans draait alles om voortdurend leren en ontwikkelen. Hij deelt de concrete stappen die hij onderneemt om up-to-date te blijven en benadrukt het meest inspirerende aspect van zijn vak. Bart, met zijn rijke ervaring, volgt een andere weg om bij te blijven. Hij deelt wat zijn vak uniek maakt en hoe hij hands-on blijft leren. Al met al is de rode draad: de sleutel tot succes in elk vakgebied is een voortdurende toewijding aan leren en persoonlijke ontwikkeling.