Ad Nederlof is genomineerd voor de Computable Award 2021. Stemmen op zijn categorie CxO en andere categorieën kan tot 10 oktober. Genomineerden in deze categorie zijn getoetst op de verandering die zij teweeg hebben gebracht en het effect van de verandering op klanten, de business en/of positie in de markt. Maar waarom is Ad genomineerd? Lees hier de onderbouwing van de juryleden:
Ad Nederlof zit vijftig jaar in het ICT-vak. De 73-jarige ICT-ondernemer pur sang kijkt terug op een prachtige internationale carrière. En als het aan hem ligt gaat hij nog een jaar of tien door. Leeftijd zegt hem weinig. Zijn internationale loopbaan van vijftig jaar begon in 1970 bij Kramers. Daarna volgden werkgevers als ICL, Volmac, Oracle, Richter Systems en Genesys. Hij investeerde in Enovation (in 2018 verkocht aan Main Capital) en richtte in 2005 op zijn 57ste zijn eigen bedrijf op: VANAD Group. Vandaag de dag bestaat deze internationale automatiseringsgroep uit ruim 1500 man. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2021 reden om Ad Nederlof te nomineren in de categorie CxO.
De gouden jubilaris is veel te vinden op de campus van de VANAD Group op het bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel. Rivium gaat op de schop waarbij een groot deel van de kantoren een woonbestemming krijgt en er extra voorzieningen komen zoals winkels, horeca en een vernieuwde Parkshuttle, het zelf-rijdende openbaarvervoerssysteem. Nederlof wordt enthousiast van dit soort ambitieuze projecten. Zijn commerciële avonturen lezen als een jongensboek en zijn geboekstaafd in Adtitude (te koop via de website adtitude.nl). In dit boek zet Nederlof een aantal mijlpalen in zijn carrière af tegen vijftig jaar automatisering, aan de hand van tien ijkpunten.
Deze ijkpunten gaan over verschillende zaken. De eerste is dat je als ICT-bedrijf met de tijd moet meegaan, anders ben je ten dode opgeschreven. Ook meent Nederlof dat de ICT-markt de afgelopen vijftig jaar maar is blijven groeien, waardoor de sector steeds belangrijker is geworden. Andere ijkpunten voor de ondernemer gaan over internationalisering. Moderne technologie maken de gehele wereld toegankelijk en de stap naar Sillicon Valley, waar het grote geld zit, is dan beter te maken. Wel moet je als Nederlands bedrijf dan met een hybride model werken, waarin de Nederlandse cultuur en die van Sillicon Valley zitten verweven. Verder prijst Nederlof zich gelukkig met de persoonlijke contacten die hij in zijn ICT-carrière heeft opgedaan. Daarbij koos hij voor een beroep van de toekomst, iets wat hij tegenwoordig ook adviseert aan schoolgangers. Een achtste ijkpunt voor zijn succes noemt Nederlof de kracht van het familiebedrijf, dat hij altijd is blijven aanhangen. Een opvallend ander ijkpunt noemt Nederlof zijn haat-liefdeverhouding met China. Het land biedt kansen, maar ook gevaren. Nederlof koos ervoor om te stoppen met zakendoen in en met China. Het laatste ijkpunt dat Nederlof benoemt is eentje die op dit moment speelt en teruggrijpt naar zijn eerste ijkpunt. Nederlof wil zichzelf opnieuw uitvinden met technologieën als kunstmatige intelligentie, business intelligence, blockchain en robotisering. Want ondanks het feit dat Nederlof de pensioengerechtigde leeftijd al heeft gehaald, denkt hij niet aan stoppen met werken.
De stem van de markt bepaalt uiteindelijk voor 50 procent wie er wint. De andere helft wordt bepaald door de hoofdjury en deeljury. Vind jij ook dat Ad Nederlof de ICT in 2021 verder geholpen heeft? Breng dan hier je stem uit.
*Bron: computable.nl