Als communicatieprofessional besteed je veel tijd aan het creëren van content en zorg je voor een zorgvuldige verspreiding van je boodschap. De inzet van social media hiervoor is gemeengoed geworden. Maar tegenwoordig hebben we te maken met een overload aan informatie, ook wel infobesitas genoemd. Hoe blijf je als organisatie zichtbaar én relevant in een wereld waarin nieuws voor het oprapen ligt? En hoe bereik je de juiste doelgroep met jouw berichten op social media? Data biedt uitkomsten.
Eerder verschenen al onderzoeken, waarin adviestijden worden gegeven voor het publiceren op social media. Deze onderzoeken geven een goed inzicht in wanneer mensen gebruikmaken van een platform. Zo wordt voor Facebook en Twitter aangeraden om vroeg in de middag te posten, terwijl Linkedin het meest gebruikt wordt vroeg in de ochtend of laat in de middag.
Toch biedt dit nog geen garantie voor hoe mensen binnen jouw markt gebruikmaken van social media. Het is mogelijk om als organisatie dieper in de beschikbare data te duiken, om overeenkomsten te vinden tussen succesvolle berichten, inhoud en het ideale tijdstip om te publiceren.
Data als hulpmiddel
Er zijn middelen die je kunnen helpen om te bepalen wanneer jouw doelgroep zich online bevindt en over jouw merk praat. Zoals we zien in onderstaand voorbeeld, waarin we kijken naar wanneer de doelgroep van de Nederlandse Spoorwegen het gesprek aangaat met het bedrijf. We zien duidelijk dat er rondom de ochtend- en avondspits meer activiteit plaatsvindt en dat de activiteit het laagst is op zondag.
Mentions aan NS op Twitter van januari 2017 tot en met maart 2017
Op dezelfde manier kun je onderwerpen en concurrenten analyseren. Wanneer praten mensen over jouw core business? En hoe verhoudt zich dit tot het tijdstip waarop jij je content publiceert? Maar kijk ook naar de tijdstippen waarop jouw concurrent publiceert en maak een keuze om daarin mee te gaan of juist de minder drukke momenten te pakken, waardoor de content wellicht beter zichtbaar is.
Real-time marketing: pak het moment!
Als aanvulling op de reguliere content, zijn er ook de inhaakmomenten. We kennen allemaal de voorspelbare inhaakmomenten van de inhaakkalender, zoals Valentijnsdag of grote evenementen zoals de Olympische Spelen, maar er zijn ook inhaakmomenten die je niet kunt voorspellen. Trending topics of een gevatte reactie van een klant zijn hiervan een voorbeeld. Deze vallen onder de Mounting moments en Micro moments, zoals onderstaande Momenten Model van The Network is the Message laat zien.
The Network is the Message: Momenten Model
De kracht is om ook in te haken op die mounting- en micro momenten. Dit zijn bijvoorbeeld de momenten dat de klant over jouw core business praat of een gevatte reactie geeft op een bericht. Door in te haken op een moment krijg je de kans om gericht met mensen in contact te raken, persoonlijke content te creëren op basis van de gebeurtenis en zo de relatie tussen je merk en de klant te versterken. Het komt geregeld voor dat zulke reacties een groot bereik halen.
@Sietj @Doutzen Nee kan niet goedkoper, zegels zijn al een tijdje 73 cent.
— PostNL (@PostNL) September 8, 2016
Hou rekening met het platform waarop je op publiceert
Elk social media platform heeft een eigen algoritme dat van invloed is op de prestatie van je bericht. Zo hebben Instagram, Linkedin en Facebook voornamelijk niet-chronologische tijdlijnen, waarbij het aantal impressies en interacties van invloed zijn op hoe vaak je bericht getoond wordt. Hierbij ligt de nadruk voornamelijk op relevantie en dus is het van belang om te monitoren wat er binnen jouw doelgroep speelt.
Twitter is chronologisch en veel vluchtiger en focust zich tegenwoordig op het worden van een nieuwsmedium in plaats van een social media platform. Het effect van een tweet is dan ook sneller weg dan via andere social media platformen. Het is op Twitter dan ook niet ongebruikelijk om berichten vaker te delen dan één keer. Let wel op variatie in je content, zodat de herhaling van je bericht niet gaat vervelen bij je doelgroep. Dit kun je bijvoorbeeld doen door verschillende inzichten uit de content uit te lichten in verschillende tweets.
Door gebruik te maken van een tool waarmee je berichten via social media kunt inplannen, ben je als organisatie ook in staat om buiten kantoortijden aanwezig te zijn op social media en kun je de content op een structurele en overzichtelijke manier verspreiden over de week.
Met publishing van OBI4wan beheer je op efficiënte wijze meerdere persoonlijke- of bedrijfsaccounts, zowel via desktop als mobiele apps.
Blijven analyseren en optimaliseren
Ga na wanneer jouw doelgroep online is en maak keuzes om je content op die momenten in te plannen voor een groter bereik, maar vooral: het bereik van jouw eigen doelgroep. Blijf de resultaten analyseren om erachter te komen wat voor jouw organisatie het meest effectieve tijdstip is om content te plaatsen en wees je bewust van de verschillen per platform voordat je je berichten plaatst. Maak gebruik van een tool om berichten in te plannen, zodat je overzicht houdt over wat je gedurende een werkweek plaatst en zorg voor een goede spreiding van je boodschap.
Dit artikel verscheen eerder via OBI4wan.