Elk weekend is voetballiefhebbend Nederland weer druk aan het posten op social media. Op Twitter, Facebook en Instagram deelt men graag zijn of haar mening over de prachtige goals, mooie acties en grove tackles. Niet alleen fans, maar ook de 18 Eredivisieclubs zelf zijn actief op social media. In dit blog is er gekeken wat er op social media gebeurde rondom de hoogste voetbalcompetitie van Nederland in het seizoen 2015/2016.
Klassieke top drie ook social top drie
De 18 clubs uit de eredivisie worden vooral gevolgd op Facebook, Twitter en Instagram. Op Facebook heeft Ajax verreweg het grooste aantal fans. Met ruim 2,2 miljoen fans heeft de club uit de hoofdstad meer Facebookfans dan alle andere Eredivisieclubs bij elkaar. PSV staat met bijna 650.000 fans op de tweede plaats. Op de derde plaats staat Feyenoord. De Rotterdammers hebben ruim een half miljoen Facebookfans. Het verschil wat betreft het aantal fans op Facebook tussen de top drie en de rest van de Eredivisie is vrij groot.
Ook op Twitter steekt Ajax met kop en schouders boven de concurrentie uit. Met meer dan 660.000 volgers laat het PSV en Feyenoord, die beide ongeveer 290.000 volgers hebben, ver achter zich. Net als op Facebook, is het verschil tussen de top 3 en de rest van de Eredivisie erg groot.
Ook op Instagram zien we dat Ajax ruimschoots aan kop gaat in het volgerklassement. PSV en Feyenoord staan wederom op de tweede en derde plaats. Opvallend is dat Vitesse de 16e plek op de ranglijst bezet, terwijl de Arnhemmers op Twitter en Facebook op de achtste en zesde plek staan.
Aangezien Ajax op de drie grootste social media platformen verreweg de meeste volgers heeft, is het logisch dat er ook de meeste berichten over de club worden geplaatst. Het verschil met de concurrentie is echter een stuk kleiner dan verwacht. Gedurende het afgelopen seizoen zijn er 2,3 miljoen berichten over Ajax geplaatst. PSV komt met 400.000 berichten minder op 1,9 miljoen berichten. Het grote gat tussen de top drie en de rest van de Eredivisie is wederom aanwezig.
Op het eerste gezicht lijkt het alsof Ajax eenzaam aan de top staat wat betreft social media. Als er echter verder wordt gekeken dan alleen het aantal volgers, is er te zien dat Feyenoord en vooral PSV helemaal niet zo ver achter staan op de Amsterdammers. Een groot verschil in het aantal volgers geeft dus geen garantie op een groot verschil in de social buzz.
FC Utrecht gaat de conversatie aan
De 18 clubs uit de Eredivisie hebben via Twitter zelf 72.500 berichten verstuurd, waarvan slechts 6% replies. De Eredivisieclubs gaan over het algemeen dus niet de conversatie aan op social media, maar houden zich vooral bezig met het plaatsen van berichten. Sommige clubs hebben echter wel een speciaal account waarmee zij reageren op vragen van hun fans. PSV reageert bijvoorbeeld niet op de fans vanuit het officiële clubaccount, maar helpt ze via @PSVFANdesk.
FC Utrecht is echter een uitzondering. Maar liefst een kwart van de tweets van de club zijn replies. De replies zijn veelal reacties op berichten van supporters die problemen hebben met bijvoorbeeld het aanschaffen van tickets, maar de club uit de Domstad reageert ook op andere berichten van haar aanhang.
@christinezegt Daar sluiten wij ons geheel bij aan, Christine. We hopen je snel weer te mogen begroeten in @Galgenwaard030.
— FC Utrecht (@fcutrecht) January 24, 2016
80-jarige Willem naar de ArenA dankzij Twitter
Voor Ajax geldt dat slechts 4% van de geplaatste tweets replies zijn. De club doet bijna niet aan webcare, maar zoekt wel naar engagement middels ludieke acties. De Amsterdammers zagen een tweet van @esther_305 over de tachtigjarige Willem. De trouwe fan had geen vervoer naar de wedstrijd van zijn favoriete club en daar speelde Ajax, samen met een sponsor, leuk op in. De tweet werd veel geretweet en het leverde veel positieve media-aandacht op.
Beste @esther_305 , Ajax en @MercedesBenz_NL brengen Ajacied Willem graag de rest van het seizoen van en naar de ArenA. Je hoort van ons.
— AFC Ajax (@AFCAjax) January 27, 2016
Veel retweets vanuit de Euroborg
De activiteit van Fc Groningen op Twitter wijkt flink af van de rest van de Eredivisie. De retweets zijn bij gemiddelde eredivisionist goed voor 9% van de geplaatste berichten. Bij Groningen ligt dit percentage aanzienlijk hoger. De algemeen directeur van de club, Hans Nijland, is erg actief op twitter. Fc Groningen maakt hier gretig gebruik van door het grootste deel van zijn berichten te retweeten. Daarnaast retweet Fc Grunn tweets van spelers en andere nieuws- of fanpagina’s. Bij elkaar zijn de retweets goed voor 59% van de door de club geplaatste berichten.
Fan-pagina’s in alle soorten en maten
Naast de officiële pagina’s zijn er, vooral op Twitter, veel fan- en nieuwspagina’s over de Eredivisieclubs. Deze pagina’s plaatsen alle feiten, nieuwtjes, foto’s en video’s over een club op social media en zorgen daarmee voor een groot deel van de berichten. De fan- en nieuwspagina’s zijn er in alle soorten en maten zoals @Ajax1nl, @feyenoord_tweet en @PSVULTRAS.
Nieuws vs. Buzz
De vijf grootste influencers op het gebied van voetbalnieuws op Twitter zijn: Voetbal International, FOX Sports, NOS, Voetbalzone en Voetbalprimeur. De meeste berichten van deze accounts gaan over de klassieke top drie. Als er wordt gekeken naar de berichten over de top drie is te zien dat 39% van de berichten over Ajax, 34% over PSV en 27% over Feyenoord gaan. Voetbalprimeur en Voetbalzone hebben het gemiddeld minder vaak over PSV en vaker over Ajax, maar bij NOS is dit juist andersom. De gemiddelde verdeling van de berichten over de klassieke top 3 van de vijf grootste influencers, komt redelijk overeen met de totale social buzz.
Een gemiste kans
Een opvallende afwezige op social media is de Eredivisie zelf. Er is geen officieel Twitter, Facebook of Instagram account van de competitie. Een goed voorbeeld van een competitie die dit wel doet is de Engelse Premier League. Vooral op Twitter is de competitie met meer dan elf miljoen volgers erg populair. Dit zijn meer volgers dan Arsenal dat met ruim zeven miljoen volgers de meest gevolgde Engelse club is. De Premier league plaatst nieuwtjes, feiten, interviews en uitslagen. Ook retweeten zij berichten van clubs en spelers uit de competitie. Het gat wat er op social media is door het ontbreken van de Eredivisie, wordt grotendeels opgevuld door de eerder genoemde nieuws- en fanpagina’s. Deze nieuwspagina’s beperken zich echter niet tot alleen de Eredivisie en plaatsen ook berichten over andere competities. Door de afwezigheid van de Eredivisie op social media ontbreekt er dus een plek waar uitsluitend nieuws en berichten over de clubs uit de competitie worden geplaatst.
Dit artikel verscheen eerder via het blog van OBI4wan.