Terug op de arbeidsmarkt met het AanZet traject. Het VANAD Academy AanZet traject, in samenwerking met meerdere sociale partners, is sinds 2018 een inspirerend leertraject voor werkzoekenden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het einddoel hiervan is het opleiden van deelnemers tot klantcontact medewerkers, aangevuld met persoonlijk leiderschap, skills for life en empowerment. Alle deelnemers worden getraind volgens de richtlijnen van de Klantenservicefederatie (KSF) en ontvangen bij het behalen van de training het branche certificaat van de KSF.
Het traject behelst veel meer dan ‘alleen’ het vak leren. Met dit traject zorgt de VANAD Academy ervoor dat de deelnemers verder kunnen komen op de arbeidsmarkt, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Dat zij hier succesvol in zijn blijkt wel uit het hoge slagingspercentage van maar liefst 99,8%.
“Er valt iets te vieren!” zegt Lindsey (trainer AanZet traject). Deelneemster Rommy (55) heeft namelijk vanochtend te horen gekregen dat ze is aangenomen bij de klantenservice van luchtvaartmaatschappij Transavia. Rommy vertelt dat ze nogal sceptisch begon aan het traject: “Ik heb veel gereisd en wilde eigenlijk helemaal niet werken op een kantoor. Ik dacht dat het allemaal computerwerk zou zijn en dat er weinig tot geen menselijk contact zou plaatsvinden. Dat is dus totaal niet het geval en ik ben heel blij dat ik ga werken bij de klantenservice van Transavia!”
Rommy heeft met haar groep het traject van vier weken gevolgd, waarbij in de laatste week examen wordt gedaan. Per week trainen de deelnemers drie dagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Dat betekent dat er veel informatie en inzichten in een korte tijd verwerkt moeten worden. Dit gebeurt meestal door middel van klassikale trainingen in kennis, tot individueel meeluisteren op de vloer bij verschillende opdrachtgevers.
De feedbacktraining van de deelnemers op deze trainingen is volgens Lindsey ontzettend belangrijk: “Je leert met iedere training wat beter kan. Daarnaast verandert de samenleving om je heen, dus moet wel meegroeien en je aanbod blijven aanpassen. Wij zijn inmiddels ook overgestapt op het gebruik van E-learnings en tot nu toe werkt dit hartstikke goed.”
Naast Rommy zijn er nog meer enthousiaste deelnemers die blij zijn met de manier waarop ze zich in een korte tijd hebben kunnen ontwikkelen.
Maarten (36): “Ik ben al enige tijd werkloos en wilde heel graag aan het werk, maar het was lastig om ergens tussen te komen. Ik was net als Rommy een beetje sceptisch over de klantenservice, maar naarmate de weken vorderden begon ik enthousiaster te worden. De aandacht die je hier krijgt en het psychologische aspect achter de training maakt dat het op een breed vlak heel leerzaam is. Je leert op een andere manier kijken naar jezelf.”
Leonsanne (33): “Je leert inderdaad niet alleen hoe je met klanten om moet gaan, maar ook veel over jezelf. De oefeningen zorgen ervoor dat je inzicht krijgt in wat je valkuilen zijn, maar ook wat je sterke kanten zijn”
Om dit inzicht te bereiken worden verschillende werkvormen ingezet, waaronder Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Volgens trainer Lindsey leren deelnemers kijken naar de interne voorstelling, het eigen gedrag en waar deze uit voortkomt: “Het is de bedoeling dat ze zichzelf weer terug kunnen vinden en niet steeds vast blijven lopen op het punt waar ze waren.”
Het succes van NLP, het enthousiasme van de VANAD gastsprekers en de persoonlijke aandacht dragen allemaal bij aan het onthouden van de stof die ze in korte tijd eigen moeten maken om het examen te halen. Spelenderwijs stoomt VANAD Academy enthousiaste kandidaten klaar voor een diploma en een baan binnen VANAD. Waarom een project als AanZet noodzakelijk is voor onze samenleving?
Lindsey: “Veel mensen die zich afgewezen voelen op de arbeidsmarkt verliezen daardoor een hoop sociale contacten en gevoel van eigenwaarde. Als je kijkt naar de resultaten hoe iemand zich ontwikkelt en meer zelfvertrouwen krijgt, dat is al winst. Het duwtje in de juiste richting kunnen geven, zodat iemand op de juiste plek terechtkomt is waar je het voor doet.”
Wil je meer weten over het AanZet traject? Neem contact op met Susanna Nevalainen, susanna.nevalainen@vanadgroup.com
Dit artikel is geschreven voor het VANAD Forward Journal, een initiatief van en gemaakt door onze medewerkers.